Hoofd menu


In het paasweekend hebben de RCC-ers Koen, Jouke en Alexandra een supergoede prestatie neergezet bij de Devizes to Westminster International Canoe Race. Dit is een race over 200km en 77 (!) overdragingen op het Kennet and Avon kanaal en de Theems. Onvoorstelbaar zwaar. Koen en Jouke hebben deze afstand in een K2 in één dag afgelegd in 20 uur, 24 minuten en 23 seconden. Een top 10 klassement waar we heel trots op zijn. Alexandra deed in haar eentje in haar K1 niet veel onder. Lees hierna haar verslag:

DW 2016: "Unfinished business"

Na twee jaar Koen en Jouke voorzien te hebben van fruit, mueslirepen en nieuwe bidons met vocht ging ik dit jaar dan eindelijk zelf de uitdaging aan. Bij gebrek aan K2 partner werd het de vierdaagse variant in de K1. Bepakt met (te) veel eten, kleding, een boot, peddel en support crew ging de reis de donderdag voor Pasen richting Devizes. De start van misschien wel de meest idote kanowedstrijd in de nabije omgeving: Devizes to Westminster International Canoe Race. 200km en 77 overdragingen op het Kennet and Avon kanaal en de Theems. Met een de finish bij Westminster Abbey, recht voor de Big Ben. Daar doe je het voor. Lange dagafstanden, rennen, varen, blaren en een merkwaardig eetpatroon.

De eerste dag begon goed. Zonnetje, een snelle kitcheck (er moet een noodpakket mee de boot in) en de eerste vijf kilometer van het kanaal ook nog heerlijk op zog kunnen zitten! Onderweg op verschillende punten voorzien van (te) veel eten en vocht door mijn support crew. Na het kanaal was het parcours bekend, dezelfde route als de oefenwedstrijd van een maandje eerder. Tunnel, de 7-sluizen-in-1 overdraag bij Crofton, laag bruggetje, wat kamikaze zwanen en zo vaar je dan zo'n 60km later Newbury in. De finish van de eerste dag.

Het weer op zaterdag was wat minder glorieus. Typische Engelse regen in een typisch, maar wel erg mooi, Engels landschap. De dag begon weer op het kanaal, maar na Reading draai je de Theems op. Ergens rond dat punt in mijn race vertrokken zo'n 100km terug Koen en Jouke in de K2 voor de non-stop race. Hun eerste doel: Newbury. Waar ze nog mooi op schema lagen voor een van de wedstrijddoelen van dit jaar: het verbreken van het Nederlands record. Helaas sloeg de typisch Engelse regen in de avond, toen ik al lang hoog en droog bij onze gastvrouw binnen aan de pasta zat, om naar een meer winterse Hollandse regengesel. Geen 'recordbreaking' weer, zoals later zou blijken.

Mijn start op zondag in Marlow viel zo'n beetje samen met de finish van Koen en Jouke in Westminster, waar zij na 77 overdragingen, veel regen en even kwijtgeraakte supportcrews na 20:24:23 uur bij de roemruchte 'steps' weer uit hun boot gevist werden. Geen Nederlands record, maar het tweede doel van een top 10 klassering was wel gehaald! Ze finishte op een mooie 9e plek. Ook ik had deze dag wat support issues. Het ging zo lekker dat ik de eerste 20km te snel voor ze was. Op een klotsende rivier in regen, wind, hagel en zon heb ik deze pittige derde dag een soort 60km lang haasje over spel gespeeld met een Engelse K1 vaarster. Het resultaat mocht er zijn, bij de finish van deze derde dag stond ik in het dames veld op nummer 3. Nog geen vier en een halve minuut achter mijn Engelse haas van vandaag! Dat zou nog spannend worden op de laatste dag. Zij mocht dan sneller zijn in de overdraag, ik was net wat sneller op het water. En de laatste dag heeft geen overdragingen meer...

De avond werd, inmiddels traditioneel, doorgebracht bij een andere RCC. Richmond Canoe Club in Londen. Hier ontmoetten we ook non-stop vaarders Koen en Jouke met hun support, die na een flinke middagdut ons kwamen opzoeken voor de, inmidddels ook traditionele, currymaaltijd. Versterkt door nog wat Nederlandse deelnemers en twee race marshalls was de curry zo verdwenen. Inmiddels was het pittige weer van vandaag zich aan het omvormen tot storm Katie. Later op de avond kwam het bericht dat de vierde dag van de race werd afgelast. Er restte ons niets anders dan op Paasmaandag de boot op te halen, afscheid te nemen van de vele oude en nieuwe vrienden opgedaan tijdens de race en weer huiswaarts te keren.

Hoewel de beslissing zeer terecht was komen je lichaam en geest in een toch wat anticlimaxale situatie terecht. Na drie dagen van 60km door weer en wind, achter die ene tegenstander aan, gevoederd door je trouwe support, aangemoedigd door volkomen vreemden, met die typische DW-saamhorigheid op en langs het water en met alleen nog dat kleine stukje te gaan op de laatste dag, besef je het ineens. Volgend jaar nog een keer. Want die ene foto, op de Theems, voor de Big Ben, waar je het allemaal voor doet, die moet er toch een keer komen.

Contact

Rotterdamsche Cano Club
Kralingse Plaslaan 133
3062 CD Rotterdam
IBAN: NL 69 INGB 0000115275
kvk 40342815
 

Deze site gebruikt alleen technische cookies die nodig zijn voor een goede werking. Deze cookies worden aan het einde van de browser sessie verwijderd.

Afdrukken